شتاب دهنده و نقش آن در کسب و کارهای نو پا

از جمله بزرگترین چالش های دنیای استارتاپ ها، نداشتن تجربه و تخصص در زمینه ی راه اندازی کسب و کار های نوپا، تأمین منابع مالی و فضای مناسب برای کار کردن، است. در این راستا، برنامه ها و موسساتی با هدف تسهیل روند راه اندازی و توسعه یک کسب و کار نوپا ایجاد گردیده اند. شتابدهند ها و برنامه های شتابدهی از جمله ی این تسهیلگران است.

تعریف شتاب دهنده

شتاب دهنده های استارتاپ که به Startup Accelerator و یا Seed Accelerator نیز شناخته می شوند، در واقع مؤسساتی هستند که طی یک برنامه ی دوره ای منسجم و ساختار یافته، مجموعه ای از خدمات کسب و کار محور را در قبال دریافت سهم از شرکت های نوپا، ارائه می کنند.

شتابدهنده ها با هدف کوتاه کردن مسیر راه اندازی و توسعه کسب و کارهای نوپا، ارتقای کیفیت محصولات و خدمات آن ها، آموزش و پرورش همزمان گروه های استارتاپی و مشارکت در فرایند فشرده ی توسعه کسب و کار های نو پا ایجاد گردیده اند. این مراکز می توانند انواع خاصی از فناوری و یا همه ی فن اوری های موجود را تحت حمایت خود قرار دهند و معمولاً وابسته به شرکت های سرمایه گذاری بزرگ و. معتبر هستند.

مطابق گزارش مروری کسب و کار هاروارد، ویژگی مشترک شتابدهنده ها که آن ها را از سایر تسهیل گران مرحله ی اولیه ی راه اندازی استارتاپ متمایز می کند را می توان در 4 مورد زیر دانست: (+)

  1. به صورت دوره ای برگزار می شوند ( معمولاً بین 3 تا 6 ماه).
  2. فعالیت های آن ها مبتنی بر کار گروهی و اشتراکی است.
  3. از دوره های آموزشی و منتور ها (Mentor) در مسیر دهی و هدایت گروه های استارتاپی استفاده می شود.
  4. پس از اتمام دوره حمایتی و آمادگی تیم های استارت آپ جهت جذب سرمایه گذار، در روزی با عنوان “DemoDay” استارتاپ ها توسط شتاب دهنده به سرمایه گذاران مرتبط با حوزه ی فعالیتشان معرفی می شوند.

خدمات شتاب دهنده ها

یک ایده ی خاص و خلاقانه به تنهایی به ایجاد یک کسب و کار موفق، منجر نمی شود. در راه چالش برانگیز تبدیل ایده به یک کسب و کار، بدون شک وجود منتور ها و مربیانی با تجربه و متخصص در حوزه ی مرتبط در تسریع روند راه اندازی و توسعه کسب و کار های نوپا بسیار مؤثر است. در این راستا، شتاب دهنده ها از طریق فضای کار اشتراکی، امکانات و فضای لازم را برای تیم های استارتاپی فراهم می آورند.

در حین دوره ی شتابدهی و حضور تیم ها در فضای کار اشتراکی، مطابق برنامه ی شتابدهی، تیم های استارتاپ در تمامی مراحل کار (از اصلاح و چکش کاری ایده و مدل کسب و کار تا بازاریابی و یافتن سرمایه گذار) از خدمات مشاوره ای، سمینارهای آموزشی و ارتباط با منتورهای مجرب و متخصص در حوزه ی فعالیت آن تیم، بهره مند می شوند. از جمله سایر مزایای ارتباط با شتاب دهنده ها، امکان دسترسی به شبکه ای از فارغ التحصیلان دانشگاه ها و شرکای کسب وکار است.

علاوه بر فراهم سازی امکانات، خدمات مشاوره ای و منتورینگ، بسته به مکانیزم ها و ساختار انگیزشی و حمایتی شتابدهنده، این مؤسسات کمک هزینه ای (سرمایه اولیه) در اختیار تیم ها قرار می دهند و در قبال آن در سهام استارتاپ ها (معمولاً بین 5 تا 45 درصد) شریک می شوند؛ که از جمله منابع درآمدی این مؤسسات به شمار می آید.

در بسیاری از موارد شرکت های سرمایه گذاری بزرگ از شتاب دهنده ها، حمایت می کنند. شرکت سرمایه گذار حامی شتاب دهنده و تعداد خروجی های موفق از یک شتاب دهنده، از جمله معیارهای سنجش توانمندی و اعتبار یک شتابدهنده است.

سخن آخر

با توجه به چالش های پیش روی دنیای کارآفرینی و کسب و کار های نوپا، می توان شتابدهنده ها را عاملی مؤثر در استفاده حداکثری از منابع ( زمان و هزینه) دانست؛ چرا که این مؤسسات از طریق فراهم سازی تسهیلاتی چون فضای همکاری مناسب و خدمات مشاوره ای، منتورینگ و سرمایه گذاری اولیه باعث تسریع روند توسعه کسب و کار های نو پا می شوند.